kezdőoldal  kezdőoldal  Az Irinyi család története  Irinyi családfák  Irinyi nemesi kellékek  Egy kis földrajz  Az Irinyi család tagjai ma  Irinyi galéria  Hires Irinyiek  Irinyi források
sokaly

sokaly község Romániában, Bihar megye (judeţul Bihor) északnyugati részén, az Érmelléken, Nagyváradtól 42 kilométerre, közvetlenül a román-magyar határ mellett található. Mai neve Ciocaia (kiejtése csjokájá). Nyugati irányban legközelebbi szomszédja, melytől csak az államhatár választja el, a közúton 14 kilométerre fekvő Létavértes. A legközelebbi város az északkeleti irányban fekvő Székelyhíd (mai neve Săcueni).
 A község címeréről sajnos nincs képünk
A község címeréről sajnos
nincs képünk

község egykori címere kék mázú csücsköstalpú tarpajzs. Jobb oldalán egy hegyével felfele illetve élével balra álló ezüst eke, míg középen egy hegyével lefele mutató ezüst csoroszlya lebeg. A baloldalon egy szorosan összekötött, álló helyzetű ötkalászos arany kéve látható. A kévében a kalászok legyezőszerűen széttárva helyezkednek el.

Mindhárom motívum a település egykori pecsétjén is megtalálható, s a község életében jelentős szerepet betöltő mezőgazdaságra utal. A máz kék színe valószínűleg a vizekben gazdag terület, Érmellékhez való tartozásának szimbóluma. Ma már címerét természetesen semmilyen formában nem használják.

örténelme során a település neve több formában is előfordult. Először az 1338-ban említik Csokoly formában. Feltételezések szerint neve a csók, csókolj szavakból származik, de lehet, hogy egyszerűen csak csókás, varjas helyet jelent. A XIV. század végétől a Zólyomi majd a Makó család birtoka volt.

 Csokalyra Nagyvárad felől Kágya után a 19-es úton itt kell letérni balra
Csokalyra Nagyvárad felől Kágya után
a 19-es úton itt kell letérni balra
 A PetroGas s.a. telepe Csokaly határában
A PetroGas s.a. telepe Csokaly határában
Fotó: Irinyi Gábor (Nagyvárad)

A XVIII. században nevét Csokaj formában is használták. A XIX. század elejére már több birtokosa is volt, köztük a Béldy, Chernel, Fényes, Sulyok családok. A hely legismertebb szülötte a földrajztudós Fényes Elek, aki a magyar statisztika megteremtője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Az általa készített Magyarország és tartományainak teljes földrajzi és statisztikai felmérése ma is az egyik legátfogóbb forrásmunka.

 A bekötőúton tovább haladva a község vasútállomása mellett haladunk el
A bekötőúton tovább haladva a község
vasútállomása mellett haladunk el
 A község egyik szép, rendezett utcájának látképe
A község egyik szép, rendezett utcájának látképe
Csokaly 2007.

A községben napjainkban egy református és egy görögkeleti templom áll. A református templom a habsburg uralkodó, I. Lipót rendeletének megkötéseinek megfelelően 1725-re készült el. Lipót Magyarországot egyszerűen csak egy meghódított területnek tartotta és üldözte a reformátusokat. A rendelet protestáns istentiszteleti célokra kizárólag a telek mélyén álló, torony nélküli, pajtaszerű épületek építését engedélyezte.

 A Habsburgok törvénye miatt a telek mélyén megbúvó templom
A Habsburgok törvénye miatt
a telek mélyén megbúvó templom
 A teljes szépségében pompázó sudár fiatornyos református templom
A teljes szépségében pompázó
sudár fiatornyos református templom

A templom ma is az utcafronttól távol, rózsabokrokkal szegélyezett hangulatos kis kert végében áll. A kertben látható a 101/2 Gépesített Vegyiharcszázad első világháborúban elesett hősi halottainak emlékműve. Ott jártunkkor éppen véget ért a prezsbiteri gyűlés. A templombelsőről készült képeket Mátyás Árpád tisztelendő úr melegszívű meghívásának köszönhetjük. A meghitt hangulatú templomban járva elhisszük, hogy valóban Isten házában vagyunk.

 A református templom szószéke az orgonával és az a bizonyos szívet dobogtató zászló
A református templom szószéke az orgonával és
az a bizonyos szívet dobogtató zászló
 A karzat és a gyülekezet padsora a református templomban
A karzat és a gyülekezet padsora
a református templomban
 A 101/2 Gépesített Vegyiharcszázad emlékműve a református templom kertjében
A 101/2 Gépesített Vegyiharcszázad emlékműve
a református templom kertjében
 Őrizzük kegyelettel hőseink dicső emlékét 1914-1918. a 64 hősi halott nevét tartalmazó emlékmű felirata
Őrizzük kegyelettel hőseink dicső emlékét 1914-1918.
a 64 hősi halott nevét tartalmazó emlékmű felirata

császári zsoldosok 1686-ban a települést teljesen elpusztították. Az 1692-es kamarai összeírásban mint hét éve lakatlan puszta szerepel. Az általunk ismert első Csokalyon élő Irinyi, Irinyi István volt. Honnan települt ide vagy már esetleg itt született-e, az a család csokalyi ágának egyik, eddig megválaszolatlan kérdése.

 A temetőkertbe vezető hosszú gyalogút előtti kapu
A temetőkertbe vezető hosszú gyalogút előtti kapu
(távol a fák előtt a sírok)

További testvéreiről nincs tudomásunk, öt gyermekét és két unokáját ismerjük. Unokái közül, Dániel leszármazottairól továbbiakat nem tudunk, a jelenleg is Nagyváradon élő másik Irinyi család nem hozzá köthető, ők valószínűleg Esztárról származnak. Testvére Sándor, unokája Lajos a második világháború előtt költözött Csokalyról Nagyváradra, ahol a még ma is meglévő egykori kertes házát ismerjük.

 A temetőben látható csónakos fejfák egyike
A temetőben látható
csónakos fejfák egyike
 Egy másik csónakos fejfa
Egy másik csónakos fejfa
Csokaly 2007.
 A szomorúfűz motívum egy református sírt jelöl
A szomorúfűz motívum egy
református sírt jelöl

A csokalyi temetőben Irinyi-sírt nem találtunk. Egykori házuk helyét sajnos nem ismerjük. Lakhelyükre vonatkozóan egyetlen adattal rendelkezünk, nevezetesen Irinyi Bálint felesége Tarcsi Mária 1867. december 19. Csokalyon, a 194. szám alatti házban hunyt el. A Csokalyban élő Irinyiekről a legutolsó adatunk egy levelezőlap, melyet Irinyi (Egri) Zsófia 1944. június elsején küldött Nagyváradra, fia Irinyi Lajos feleségének.

Források, ajánlott és felhasznált irodalom:
Bertényi Iván: Kis magyar címertan. 1983. Budapest, Gondolat Kiadó
Borovszky Samu: Bihar megye és Nagyvárad. 1901. Budapest, Apolló Kiadó
Orosz Otília Valéria: Műemlék orgonák. 2008. Nagyvárad, Partiumi füzetek
Borbély G., Dukrét G., Péter I. Z., Stark E.: Bihar megye útikönyve 2004. Nagyvárad, Prolog Kiadó
Érmelléki Egyházmegye honlapja http://www.hhrf.org/kre/ermell2.htm
Webvidék http://www.webvidek.ro/2008/keres.php