kezdőoldal  kezdőoldal  Az Irinyi család története  Irinyi családfák  Irinyi nemesi kellékek  Egy kis földrajz  Az Irinyi család tagjai ma  Irinyi galéria  Hires Irinyiek  Irinyi források
zakoly

zakoly község, Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírség déli részén, a Nagykállói kistérségben, Nyíregyházától 35 kilométerre délkeletre, Balkány és Nyírmihálydi között fekszik. A községbe a 471-es úton érkezve, az úttól 5 km-e fekvő helység határában az út mentén a község fából készült címerével találkozunk.
 Szakoly pirografált címere
Szakoly pirografált címere
Fotó: Irinyi Gábor (Nagyvárad)

község címere egyszer vágott álló háromszögű pajzs. A pajzsfő címerképe kék mezőben jobbra forduló, csukott szárnyú aranyszínű sólyom látható. A pajzstalpon zöld mezőben egymás mellett egy élével balra álló ezüst csoroszlya és ekevas látható. A pajzstalp a tarpajzs magasságának egyharmada.

A címerpajzson szembe álló ezüst, pántos sisak látható. A pántok és a sisak szegélye arany színű, bélése vörös, nyakában arany szalagon arany medál. A sisak tetején ötlombú nyitott arany korona, melynek ágait és abroncsát rubin és zafír kövek díszítik.

A koronából középen három arany dohánylevél, jobbról arany búzakalász, balról arany almaág rajta egy aranyalmával látható. A korona két oldalán jobbról kék, ezüst és kék, balról zöld, arany és zöld foszlányokat találunk.

címerben megjelenő arany sólyom Szakoly nevének szláv eredetére utal. A szokol szó jelentése orosz, bolgár, lengyel, cseh és szlovák nyelven is sólyom. Thúry József A székelyek eredete című könyvében azonban ezt tévedésnek minősíti, mert egy 1326 évi oklevélben a települést Zakul illetve Zokul néven említik, ami a székely név egyik változata. A település több mint 700 éves múltra tekint vissza. Anonymus szerint első lakói betelepített besenyők voltak.

 A főterén álló katolikus templom
A főterén álló katolikus templom
Szakoly község 2007.
 Az 1898-ban részben átalakított középkori tornyú református templom
Az 1898-ban részben átalakított
középkori tornyú református templom

XIV. században Dózsa nádor elnökletével Szakolyon megyegyűlést tartottak, Szolnok, Szabolcs és Szatmár részvételével. 1326-ban Szatmár vármegyétől Szabolcshoz csatolják. 1487-ben a Zakoly család birtoka volt, neve mai formáját valószínűleg ekkor kapta. A török korban gyakorlatilag lakhatatlanná vált. A környék településeihez hasonlóan (pl. Biri, Kállósemjén) újraépülése új betelepülőkkel az 1700-as évek végén kezdődött.

 A szép utcák egyikének látképe
A szép utcák egyikének látképe
Szakoly község 2007.
 1848/49 forradalom és szabadságharc 100 éves évfordulójára állított emlékmű
1848/49 forradalom és szabadságharc
100 éves évfordulójára állított emlékmű

zakolyon az Irinyi család tagjai közül, a Balkányi ágból származó, 1890-ben született Irinyi Ferenc és felesége Budai Mária tizenegy gyermeke közül, Irinyi Bálint és Irinyi László családját ismerjük. Az ő gyermekeik ma is Szakolyon élnek.

 Harsonás angyal a két világháború helyi áldozatainak emlékművén
Harsonás angyal a két világháború helyi
áldozatainak emlékművén
 Sebestyén Sándor műve, a két világháború áldozatainak emlékműve
Sebestyén Sándor műve, a két
világháború áldozatainak emlékműve

átványosságai közt több kastélyt, kúriát és templomot is találunk. Ma is látható szépen felújított két kastélya, a Bay és Szentmiklóssy kastély. Előbbiben ma Szociális Foglalkoztató, utóbbiban óvoda működik. A Kivilágos kivirradatig című művét Móricz Zsigmond a szakolyi Tisza-féle kúriában tartott vigadalomban szerzett személyes tapasztalatai ihlették.

 Szakoly főterén álló Millenniumi Szent István szobor részlete
Szakoly főterén álló Millenniumi
Szent István szobor részlete
 Győrfi Lajos szobrászművész Millenniumi Szent István szobra
Győrfi Lajos szobrászművész
Millenniumi Szent István szobra

Források, ajánlott és felhasznált irodalom:
Bertényi Iván: Kis magyar címertan. 1983. Budapest, Gondolat Kiadó
Borovszky Samu: Szabolcs Vármegye. 1901. Budapest, Apolló Kiadó
Szakoly település honlapja http://www.szakoly.hu/
Szakoly (monográfia) 2002. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/Telepulestortenetek/Szakoly/index.htm